Tesla Rodster ще бъде още по-бърз, с… ракетни технологии

 

Представеният само преди дни Tesla Roadster буквално ошашави всички със своите характеристики – ускорение от 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди и 10 000 Нм въртящ момент върху колелата. Оказва се обаче, че те ще важат за базовата версия на електромобила, а с допълнителен пакет той ще бъде още по-бърз.

Шефът на Tesla Motors Илон Мъск разкри в Twitter, че при разработката на двувратката се използват технологии Space X (това е космическата програма на компанията), които предлагат „революционни възможности”.

„Обявеното ускорение от 0 до 100 км/ч се отнася за базовия модел. Ще предложим и опционален пакет, с който Tesla Roadster ще бъде още по-бърз и ще се изкачи на едно принципно ново ниво”, написа Мъск в социалната мрежа.

Бизнесменът допълни, че разработките на Space X ще бъдат използвани за ъпгрейдите на Roadster, както и за другите нови модели на Tesla. На нас обаче ни е трудно да си представим какво още ще може да предложи новият електромобил, чиито характеристики и сега изглеждат зашеметяващо.

Освен ускорение от 0 до 100 км/ч за 1,9 секунди Roadster предлага изминаване на ¼.миля (402 метра) за 8,8 секунди и максимална скорост от над 400 км/ч. При тази умопомрачителна динамика електрическата спортната кола ще има пробег от близо 1000 км.

Tesla Roadster ще използва 3 електромотора наведнъж, като единият задвижва предната ос, а другите два – задната. Така машината ще разчита на задвижване на четирите колела. Мощността и пробегът ще се осигуряват от батерия с капацитет 250 кВт.

Производството стартира след 3 години, като базовата версия ще струва 200 000 долара. Депозитът за спортната кола е 50 000 долара. Първата партида от 1000 бройки ще се казва Founders Series, като всяка машина ще струва 250 000 долара.

НОВИНИ