Volkswagen Budd-e се качва на конвейера в края на десетилетието

Симпатичната разработка Volkswagen Budd-e, показана по време на международния автосалон в Женева, няма да раздели съдбата на други подобни концептуални разработки. Заедно с други электрически и хибридни бъдещи модели на най-големия германски автопроизводител ще трябва да помогне VW да се очисти от неприятния “нагар” създаден от дизеловия скандал. Предвидено е чистият ван да бъде качен на конвейера към края на тази декада.

Топа ще стане в рамките на преразгледаната продуктова и производствена стратегия на Фолфсбург. Хората на концерна планират в нейните рамки значително разширяване присъствието в гамата си на электрокари и хибридни модификации. Това прави доста логичен ход и пускането на сериен вариант на “зеления” ван Budd-e.

Че моделът ще влезе в серийно производство беше потвърдено и от Фолкмар Таненберг, шеф на отдела за разработка на електронно оборудване – “Главната ни идея е да разработим модулна архитектура и да пуснем в серийно производство плоска акумулаторна батерия, която да захранва и преден и заден електромотор.” – сподели той пред журналисти. Според неговите сметки, производство на сериен автомобил приличащ на концепта трябва да тръгне най-късно през 2020-а година.

Budd-e е разработен върху модулното шаси MEB за перспективни електрокари на германците. Предните колела се въртят от електромотор с мощност 100 кВт/136 к.с./, предлагащ въртящ момент от 200 Нм, а отзад двигателят е с мощност 170 к.с. и максимален въртящ момент от 290 Нм. Акумулаторът е разположен под пода на купето, има впечатляващ капацитет от 92,4 кВтч и осигурява пробег от 375 км с едно зареждане, смятан по американския ездови цикъл EPA, който е доста по-реалистичен от европейския NEDC.

ЛЮБОПИТНО