Плюсове и минуси: LED-светлините – практически вечни, но…

Светодиодните технологии са от десетина години на пазара. Първоначално скъпи и ексклузивни, но вече с все по-голяма разпространение и с все по-приемлива цена, пише Ауто-прес. Днес подобно осветление се ползва в бита, на улицата и в автомобилите. Интересно е да видим какви са неговите плюсове и минуси при колите.

Преимуществата на LED-фаровете са налице и на първо място сред тях е икономичността – те почти не потребяват енергия и заради това са без алтернатива за електромобилите и хибридите, където всеки “грам” енергия е от решаващо значение.

От гледна точка на екологичността светодиодите също са добри – заради ниския си разход на енергия не увеличават разхода на гориво. В мащабите на един автомобил икономията е малка, но в глобален мащаб е осезаема. Огромен плюс е добрата осветеност на пътя която осигуряват. Разликата с ксеноновите фарове не е чак толкова голяма, но светодиодните фарове могат да се адаптират спрямо условията на движение.

Третият несъмнен плюс на светодиодите е дълговечността. На теория са практически вечни – животът им е от 25 до 50 хиляди часа, което в стотици и хиляди пъти надвишава дълговечноста на халогенните лампи с техните 500 часа, и на ксеноновите с дълготрайността им до 2500 часа.

Сред минусите можем да посочим студеният спектър на излъчване, докато в лошото време – дъжд и сняг за предпочитане е по-топлият. Но този минус не е само техен, но и на ксенона, и на обикновените халогени с повишено светлоотдаване.

Главния проблем на автомобилните фарове е в това, че повечето от тях са неразглобяеми и не могат да се заменят един или двата изгорели диода, а трябва да се дават пари за нов комплектен фар. Основната причина за изгарянето на светодиодите в колите е прегряването им. За да се осигури добра осветеност те трябва да са по-мощни от битовите светодиодни лампи с техните 7−15 Вт, което пък налага да им се осигури отделна система за охлаждане.

Може да се повреди и блокът за управление на светлините. Това не е честа случка, но ако стане следва сериозно бъркане в джоба. Друг недостатък на светодиодните фарове е в това, че при работа те почти не се нагряват. При снеговалеж няма стопяване и светлините се покриват с ледена коричка, особено в задната част на автомобила.

Tака или иначе, независимо от тези недостатъци, светодиодните фарове получават все по-голямо разпространение, дори и при автомобилите от пазарните С и В-класове. Вече много често светодиодната оптика се монтира в колите като базова комплектация, така че не ни и остава и възможност за избор.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
ТЕМА, ТЕХНОЛОГИИ