Най-скъпата американска кола е… японската Acura

Най-скъпият автомобил, който се произвежда в САЩ е японски. Това е Honda NSX, продавана оттатък океана под марката Acura. Производството на новото поколение NSX ще стартира в края на месец април в завода на Honda в щата Охайо, САЩ. Именно тогава японската кола ще измести от челното място Viper, който е настоящият най-скъп автомобил произвеждан в САЩ, сочи информацията на Kelly Blue Book.

Ако се чудите защо струващият над 400 000 долара нов Ford GT не включен в класацията, причината е, че производството му ще се осъществява в Канада от компанията Multimatic Inc.

Acura2

Оцененият на 156 000 долара NSX се задвижва от хибриден агрегат. В неговата основа е специално разработен 3,5-литров туин-турбо V6 двигател с 507 к.с. и 550 Нм. Той работи с 9-степенната автоматична скоростна кутия с два съединителя, като е подпомаган от електромотор с мощност 47 к.с. Силовият агрегат разполага с още два електромотора, които са разположени между предните колела. Те се захранват от комплект литиево-йонни батерии. Така в крайна сметка хибридната система със задвижване 4х4 – Sport Hybrid Super Handling All-Wheel Drive, разполага с общо 580 к.с. и 644 Нм.

За тази година Honda планира да произведе около 800 екземпляра от автомобила, които ще пласира на пазарите в САЩ, Европа и Азия. В Европа моделът струва 180 000 евро. В най-скоро време трябва да видим и открита версия на Honda NSX, както и върхов спортен вариант с добавка Type R към името. Тези модели ще имат по-високи цени.

НОВИНИ