Заради Брекзит: Нисан няма да произвежда X-trail на Острова

Японският автомобилостроител Нисан анулира плановете си за производство на нов джип във Великобритания и ще го прехвърли в Япония, нанасяйки нов удар на икономическите планове на британското правителство за периода след Брекзита, предаде ДПА, цитирана от БТА. Нисан обяви, че е анулирал плановете си да произвежда джипа X-trail в завода си в североизточния английски град Съндърланд, където работят около 7000 души.

„Компанията реши да оптимизира инвестициите си в Европа като консолидира производството си на Екс-трейл в Кюшу, където е производственият център за този модел. Други бъдещи модели, които са планирани за производство в завода в Съндърланд, няма да бъдат засегнати“, се казва в изявление на компанията.

„След като Екс-трейл вече се произвежда в Япония, можем да съкратим инвестиционните си разходи“, каза председателят на управителния съвет на Нисан Европа Джанлука де Фики. „Осъзнаваме, че това ще е разочароващо за нашия британски екип и партньори. Макар и решението да е взето по търговски причини, продължаващата неяснота около бъдещите отношения на Великобритания с ЕС не помага на компании като нашата да изготвят планове за бъдещето“, отбеляза той.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ...

Leave a Comment