Toyota и Honda спряха работа заради земетресението

Редица японски производители преустановиха временно работа до преодоляване на последствията от двата мощни земетръса в югозападната японска провинция Кумамото. Бедствието отне живота на повече от 40 души.

Най-голямата автомобилна компания в света Toyota обяви, че спира работата във всичките си фабрики в Япония. Процесът ще протече поетапно в продължение на седмица. Причина за решението са спрените доставки от няколко подизпълнители, включително ключовия Aisin Seiki, в чийто завод в Кумамото се произвеждат врати и двигатели. Работата там ще бъде замразена от 18 до 23 април, което ще доведе до намаляване на продукцията с 50 000 коли.

Заводът на Toyota в префектура Аити, където се сглобява хибридът Prius, също преустановява работа принудително от сряда. На остров Кюшу по същите причини спират фабриките на Honda Motor, Sony, Bridgestone и Mitsubishi Electric.

След земетресението и оповестените мерки акциите на Toyota Motor на Токийската борса изгубиха 5.1% от стойността си, на Honda Motor – 4.5%, а на Mitsubishi Motors – 3.8%. По прогнози на сеизмолози следващата седмица могат да се очакват нови силни трусове в района.

НОВИНИ