Renault със 100 000 електрически коли и е лидер с 27% пазарен дял

 

Европейският пионер в областта на електрическите автомобили – френската Renault, реализира на пазара 100-хилядния си електромобил. Това се случва само 5 години след лансирането на първото електрическо Renault. Юбилейният автомобил е Renault ZOE, което компанията предаде на новия му собственик – 41-годишният норвежец Асмунд Гилебо. Той получи като бонус 5-годишен договор за презареждане от Fortim, както и 100 000 минути презареждане от Grønn kontakt, два местни енергийни доставчика.

Въпреки че съкрати гамата си от електрически автомобили, френската компания остава лидер на пазара в Европа. Renault държи 27% пазарен дял на електрически леки и лекотоварни автомобили. Реализираните през първата половина на 2016 година електрически машини на марката са 15 000 (без Twizy), което представлява ръст от 32% спрямо предходната година, се казва в съобщението от Renault.

Гамата на марката от електрически возила включва ZOE, Kangoo ZE, Twizy и RSM SM3 ZE, който представлява версия на Fluence за пазара на Южна Корея.

ТЕХНОЛОГИИ