Роси е бил оптимист за победата, Том Сайкс остана безмълвен

 

Валентино Роси завърши втори на вчерашното състезание за Гран При на Малайзия в MotoGP след напрегната битка със сънародника си Андреа Довициозо. Доктора държеше лидерството само няколко обиколки преди финалната права, а после заяви, че е бил оптимист за победата. В крайна сметка той си осигури второто място в крайното класиране за сезон 2016 с един кръг предсрочно.

„Мислех, че ще бъде много успешно състезание, особено в началото. Чувствах се страхотно още от първата обиколка. Притеснявах се малко преди началото, защото имаше много вода на пистата, но пък после направихме обиколка, за да разберем какви всъщност са условията на трасето, и се успокоих. Битката с Яноне бе много добра. Когато взех лидерството от него, бях оптимист за победата. След това направих малка грешка и дадох възможност на Довициозо. Имах проблеми с предната гума от дясната страна и не исках да катастрофирам, така че успокоих топката. Втори за целия сезон е доста добър резултат и съм щастлив“, сподели Роси.

Том Сайкс остана безмълвен след като на практика съотборникът му Джонатан Реа му помогна да спечели второто място в класирането на Супербайк за сезон 2016, с което Kawasaki окупираха първите две места.

Сайкс трябваше да финишира след Час Дейвис, който бе поставил едната си ръка върху второто място в шампионата. Сайкс обаче в по-голямата част от състезанието се движеше на трета позиция. След прекъсване по средата на надпреварата, Реа се завърна със свежи гуми и изпреварваше наред. С красива маневра мина пред съотборника си и преследваше Дейвис с желанието да завърши сезона с победа. Метри преди финалната линия той осъзна, че това не е възможно, обърна се няколко пъти назад, за да види къде се намира Сайкс и намали скоростта си, позволявайки му да финишира втори.

„Аз съм наистина безмълвен от джентълменския жест на Реа и много, много оценявам това. Ще го помня, докато стана наистина стар“, сподели развълнувано Сайкс.

Съотборникът му бе категоричен, че това не е било заповед от отбора, а единствено негово решение: „Знаех какви са шансовете на Сайкс и след като осъзнах ситуацията исках да бъда отборен играч. Осъзнавах, че второто място за Сайкс е по-важно за голямата картинка от моето второ място. Щастлив съм за Kawasaki, защото мисля, че за първи път пилотите им са на първите две места и се радвам за Том, защото той изигра кючова роля в успеха на тима“.

MOTO GP, Я СПОРТ