SEAT се отказва от вановете и комбитата

 

Испанският производител SEAT, който е част от концерна Volkswagen, започна внимателно да преразглежда моделната си гама, за да може да повиши приходите си. Като част от тази стратегия компанията ще предложи модели в някои нови сегменти, но същевременно ще се откаже от някои стари и добре познати автомобили.

Първата крачка бе направена още през март, когато заради слабото търсене бе спряно производството на малкото комби Ibiza ST. Сега става ясно, че при излизането на петото поколение на модела ще се предлагат само хечбек с 3 и с 5 врати, а комби няма да се произвежда. Вместо него SEAT ще построи кросовър Arona, който ще използва модулната платформа MQB.

Новата генерация на хечбека Ibiza ще бъде показана на автосалона в Женева през март, а кросовърът Arona – през есента във Франкфурт. Аналогичен на Arona модел ще предложи и Skoda, като той ще се разположи по Yeti в моделната гама на чешкия производител.

През 2018 г. испанците ще прекратят производството на още един модел – минивана Alhambra, чието второ поколение продължава да се радва на интерес от страна на клиентите, въпреки че вече е на сериозна възраст – 6 години. От януари до септември продажбите на минивана са скочили с 23%, но и това няма да го спаси. Неговото място на конвейера ще бъде заето от кросовър, който ще се предлага и във версия със 7 места.

НОВИНИ