Toyota ще залагат повече на плъг-ин версии в бъдеще

 

Toyota ще промени стратегията си в областта на алтернативното задвижване и ще залага занапред повече на т. нар. plug-in хибриди (PHEV). Това стана ясно от изказването на председателя на борда Такеши Учиямада при представянето на втората генерация Prius PHEV.

Разликата между него и обикновения Prius e, че PHEV може да се зарежда от електропреносната мрежа, има автономен пробег само на ток и литиево-йонна вместо никел-металхидридна батерия.

Учиямада, наричан „бащата на Prius“, заяви, че автомобилите с възможност за външно зареждане ще се наложат по-бързо от обикновените хибриди. На Toyota й бяха нужни десет години след дебюта на Prius през 1997, за да натрупа един милион продажби. При PHEV това ще отнеме доста по-малко, смята Учиямада. Новата кола, която има автономен пробег на ток от 68 километра, е планирана за около 60 000 продажби през първата година, половината от които – в Япония.

Макар да пусна Prius с кабел още в края на миналото десетилетие, Toyota дълги години гледаше скептично и на PHEV, и на чистите електромобили. Японците вярваха, че разумната следваща стъпка след първите хибриди ще е да се премине към автомобили с водородни горивни клетки. Твърде бавното създаване на водородна инфраструктура обаче накара компанията да размисли и от миналата година японците имат стратегия за разработване на електромобили с голям пробег.

ТЕХНОЛОГИИ