В Женева: Lamborghini представи рекордьора от „Ринга“ Huracan Performante

 

След дълго чакане, най-екстремната версия на Hurаcan най-накрая се появи на подиума в Швейцария. Носещият името Performante модел е и най-мощната десетцилиндрова машина на италианската компания.

Подобно на Super Trofeo, Huracan Performante залага сериозно на аеродинамиката. В случая Lambo използват т.нар. система Aerodinamica Lamborghini Attiva или активна аеродинамика, с която колата може да отпимизира обтекаемостта и пристискателната сила според различните сценарии. Натискът в асфалта може да достигне до 750% повече от нормалната кола.

Аеро елементите като предния сплитер и задният спойлер са изработени от специален вид карбонови нишки, дело на Lamborghini. От същия материал са изградени капакът на двигателя, задната броня и големият дифузьор. Причината е една – борбата за намаляване на теглото. Така масата на колата е орязана с 40 кг в сравнение с шосейната версия, пише AutoOffnews.

Запава се 5,6-литровият V10, който обаче получава титаниеви клапани, преработен всмукателен колектор и нова изпускателна система и вече произвежда 630 к.с. и 600 Нм въртящ момент. Да не забравяме, че става въпрос за атмосферен мотор, никакви турбини. Мощността се предава само към задните колела през познатата седемстепенна трансмисия с двоен съединител.

Ускорението до 100 км/ч отнема само 2,9 секунди, а до 200 км/ч – 8,9 секунди. Максималната скорост пък е 325 км/ч. Всичко това обяснява как Performante се превърна в най-бързата заводска кола като обиколи Нюрбургринг за 6:52 минути. Цена? Най-малко 195 040 евро и това без да включваме данъци.

НОВИНИ