Разкриха основната причина за катастрофите в България

 

През 2016 г. в България превишената скорост продължава да е с най-голям дял като причина за катастрофи по вина на водачите. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите членки на ЕС.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение са често срещано явление във всички европейски държави и са определени като най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни инциденти и смърт по пътищата на Европа, отчитат от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL).

Голям процент от сериозните произшествия на пътя с убити и пострадали са причинени от движение с превишена или несоъобразена скорост. Затова засиленият контрол за спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряване на пътната обстановка и намаляване на жертвите на пътя.

В тази връзка, ще бъдат предприети са мерки със засилен контрол за спазване на разрешената максимална скорост на движение.Те се извършват в рамките на операция на TISPOL, която се провежда на територията на държавите-членки от днес до 23 април.

В рамките на операцията, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки и за застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, информират от Пътна полиция – ГДНП.

ОБЩЕСТВО