Новата китайска марка Lynk & Co се прицели в САЩ и Европа

 

Новата китайска марка Lynk & Co, която е собственост на концерна Geely, представи първия си сериен модел. Това е кросоувър, който носи името 01. Продажбите на автомобила ще стартират в края на годината в Китай, а през 2019 г. той трябва да стъпи на пазарите в САЩ и Европа. Според Automotive News, това може да стане и благодарение на достъпната му цена – между 19 000 и 28 000 щатски долара. В основата на разработката на Lynk & Co 01 са инженерите и дизайнерите на компанията Volvo, която също принадлежи на Geely. Затова и повечето дейности са извършени в базата на производителя в Швеция. В компанията се убедени, че благодарение на технологиите на Volvo новият автомобил ще се превърне в най-добре продавания китайски модел в Европа.

В основата на 01 е модулната платформа на шведите – CMA, която се използва и за Volvo XC40. Неговото следващо поколение също трябва да стъпи на пазара през 2018 г. На първо време китайският модел ще бъде оборудван с 1,5-литров бензинов двигател с 3 цилиндъра, чиято мощност ще бъде около 180 к.с.

Същият мотор ще стане и част от хибриден агрегат, който ще се появи при модела на по-късен етап. Неговата мощност ще е около 220 к.с. За кросоувъра е предвиден е 2,0-литров бензинов двигател с 4 цилиндъра с мощност около 240 к.с. Ще има и дизелова модификация, предназначена за Европа.

Амбициозните планове на Lynk & Co не се ограничават само с кросоувъра. Китайците са готови и със седан, също изграден на шасито CMA. Той обаче е предназначен най-вече за вътрешния пазар, като появята му в Европа също е обсъждана и доста вероятна. Компанията предвижда направата и на голям кросоувър, който обаче засега остава загадка.

НОВИНИ