BMW Серия 3 Gran Turismo стана по-динамичен и предлага повече комфорт

 

Хората, които пътуват много с автомобил, изискват той да бъде динамичен, да вози меко и да предлага комфорт в салона за пасажерите. Не на последно място трябва да бъде икономичен и да бъде оборудван със съвременни технологии. Точно такъв автомобил е BMW Серия 3 Gran Turismo, който вече 4 години е на пазара, но неотдавна беше обновен, с което отново привлича вниманието на любителите на дълги пътешествия.

Още с появата си BMW Серия 3 Gran Turismo съчетава елегантността на купе с предлагането на място на лимузина от висок клас и вместимостта на багажника на комби. Визуално новият модел изглежда по-спортно, двигателите му са с по-висока мощност, но в същото време са по-икономични. В интериора впечатлява с по-качествените материали и новата навигационна система.

Стилните врати без рамки на стъклата са заимствани от купето Серия 4 и откриват лесен достъп до просторния салон. С дължината си от 4,82 м и междуосие от 2,92 м, новото BMW Серия 3 Gran Turismo предлага интериорно пространство на автомобил от по-високия клас. Особено отзад моделът посреща пътниците с три пълноценни места за седене, а мястото за краката им е почти колкото в лимузината Серия 7. Освен това под големия заден капак на BMW Серия 3 Gran Turismo има гъвкав багажник с вместимост от 520 до 1600 литра.

Качеството на материалите е още по-високо, а сглобката е прецизна, сякаш всичко е измервано с точност до милиметър. В модела за пръв път в средния клас се монтира най-актуалната версия на навигационната система Professional, взета директно от по-големия клас, която предлага изобразяването на най-важните точки от менюто с прегледна графика и прави управлението още по-интуитивно.

Свързването на мобилни телефони вече е по-комфортно, защото чрез индуктивната поставка смартфоните могат да се захранват безжично с електроенергия и да се свързват с външната антена на автомобила. С бутони се управляват най-използваните функции, като вентилацията и отоплението, радиостанциите, фаровете за мъгла и др. Стартирането и спирането на двигателя става с бутон, а над него е допълнителният бутон за деактивиране на системата Start-Stop, която гаси мотора при спиране на светофар или в задръстване.

Бутонът за вдигането на задното антикрило е скрит до бутоните за сваляне и вдигане на стъклата във врата на водача. Крилото се вдига автоматично при скорост над 110 км/ч и се прибира при скорост под 70 км/ч.

Обновеното BMW Серия 3 Gran Turismo се предлага с три изцяло нови бензинови двигатели с мощност от 184 к.с. до 326 к.с., както и пет дизелови агрегата със запас от 150 к.с. до 313 к.с. Моделът е с класическото задно предаване или като опция с двойно задвижване xDrive. Стандартна за базовите модели е с 6-степенната ръчна скоростна кутия, а за моделите с по-мощни двигатели като серийно оборудване се предлага 8-степенната автоматична трансмисия Steptronic.

За хората, които ще пътуват много и ще използват автомобила си активно през цялата година, със сигурност най-подходящ ще бъде моделът BMW 320d xDrive Gran Turismo, тъй като той съчетава предимствата на всички технологии на баварците. Под капака на модела има 2,0-литров турбодизелов двигател с мощност 190 к.с. и максимален въртящ момент от 400 Нм, който е напълно достатъчен да тегли големия баварски турист дори с 4 човека на борда.

Тягата е налична в широкия интервал от 1750 до 2500 об/мин, което прави моторът много динамичен както при старт от място, така и при ускорение за изпреварване. Голяма заслуга за чудесната динамика има и 8-степенната автоматична скоростна кутия Steptronic, която отзивчиво сменя предавките и помага за гладкото и уверено ускорение. Водачът може да превключва предавките ръчно, чрез селектора на трансмисията или с планките зад волана.

От бутон на централния тунел могат да се избират няколко режима на движение – екологичен или икономичен, комфортен и спортен. Дори и в най-спортния режим ходовата част не губи своята еластичност и колата преминава през неравностите с комфорта на лимузина. Допълнителните 25 мм пътен просвет добавят повече сигурност на неравните пътища.

Ако шофирате по криволичещ планински път с гладка настилка, може да се насладите на спортната конфигурация, която максимално стяга окачването, изостря реакциите на двигателя, скоростната кутия и кормилното управление, и в същото време разпуска стабилизиращата система. Дори по лоши пътища BMW 320d xDrive Gran Turismo не вози твърдо и неговото пътно поведение остава приятно, тихо и комфортно.

Опционалното двойно задвижване от системата xDrive създава чувство за сигурност, позволявайки дори и на настилка с ниско сцепление да получите същото възхитително чувство за шофирането, както и на сух асфалт. Двойното задвижване не размива пилотското усещане от колата, а напротив – позволява да шофирате автомобила си през всички сезони на годината.

ТЕСТ