Германската компания Continental започна последния етап от тестването на технология за производство на естествен каучук от глухарчета в изследователския център Taraxagum Lab в град Анклам. Серийното производство на гуми от този материал е планирано да стартира през 2023 г.

Taraxagum Lab е създаден като част от проект за разработване на технология за производство на естествен каучук от корените на глухарче, върху които Continental работи съвместно с Института по молекулярна биология и приложна екология на Университета в Мюнстер, изследователския институт в Кведлинбург и експертите по отглеждане на растения ESKUSA в Паркщетен.

Група изследователи, ръководени от д-р Дирк Прюфер от Университета в Мюнстер, успяха да получат каучук от корените на глухарачта, подходящ за производство на автомобилни гуми, които ще бъдат по-евтине и по-достъпен заместител на естествния, извличан от каучуковото дърво. Специалният вид глухарче бе отгледан в ботаническата градина на университета.

Първите експериментални гуми, направени от иновативния материал Taraxagum German, бяха представени на Международния салон за търговски превозни средства (IAA) в Хановер през 2014 г. Досегашните тестове показаха, че гумите, направени от такъв каучук, не отстъпват от традиционните.

В създаването на центъра в Анклам компанията инвестира 35 милиона евро. Преди няколко дни в лабораторията започна инсталирането на оборудване за извличане на каучук от корените на глухарчетата. Екстракторът с площ от около 50 кв м тежи почти 40 т. Очаква се първият каучук да бъде получен до края на есента.

В Continental смятат, че създаването на „каучукови насаждения“ в Централна и Северна Европа ще намали разходите за транспортиране на суровини и емисии на CO2, както и зависимостта на производителите на автомобилни гуми от цените на световния пазар на каучук, добиван от бразилската хевея, която се култивира предимно в тропическа Азия. Сега той представлява от 10 до 30% от целия каучук, използван в производството на гуми. Промишлената употреба на новия по-евтин и достъпен материал на Taraxagum може да започне не по-рано от пет години.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *