Tesla представи новия си кросоувър – Model Y. Лично шефът на компанията Илон Мъск разкри подробности за колата, като обеща, че през 2020 г. ще излезе версия с цена 47 000, а през 2021 на пазара ще бъде и базовият вариант – Standart Range, който ще струва 39 000 долара.

На първо време кросоувърът ще бъе достъпен само за клиентите в САЩ, които ще получат версиите Long Range, AWD и Performance. Те ще се продават от есента на тази година, като ще стартират от 51 000 долара. С допълнителните опции тяхната цена ще надхвърли 60 000 долара.

Кросоувърът е изграден на шасито на Model 3, като ще се задвижва от 2 електомотора. Те ще се съчетават с батерии с различен капацитет, като при най-мощната версия – Performance, ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема 3,5 секунди. Версията Long Rage ще има пробег от 480 км, а максималната скорост е 240 км/ч.

Дизайнът на Model Y донякъде напомня този на Model 3, като автомобилът е получил традиционни външни огледала вместо камери. Инженерите на Tesla са се отказали от вратите тип „крила на сокол“, които се поставят на по-големия кросоувър Model X, тъй като подобно решение оскъпява електромобила и усложнява производството му. Коефициентът на аеродинамично съпротивление е 0,32.

Кросоувърът има панорамен покрив, като ще се предлага и във версия със 7 места. В салона е поставен голям 15-инчов сензорен дисплей, който отговаря за по-голяма част от функциите на Model Y. Водачът има на разположение всички системи за безопасност, както и система за безпилотно управление.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *