Volvo ще оборудва автомобилите си с „умен“ ограничител на скоростта, който няма да им позволява да развиват повече от 180 км/ч. Това е поредната стъпка на шведския производител към реализиране на стратегията Vision 2020, чиято цел е постигане на нулева смъртност при катастрофи с коли на марката.

Шведите са убедени, че през 2020 г. ще разполагат с достатъчно модерни системи, които ще постигнат подобен показател. Целта на задачата, която са си поставили във Volvo, е не само да няма загинали при инциденти с нейни автомобили, но и да се ограничи максимално броя на пострадалите. Новата система ще намалява автоматично скоростта на автомобилите на марката при преминаване край болници и училища. Тя ще дебютира при кросоувъра Volvo XC90 (на първата снимка), който неотдавна беше обявен за най-безопасният автомобил във Великобритания.

От излизане му на местния пазар през 2002 г. досега нито един човек не е загинал при катастрофа с него. В същото време, от марката Polestar, която вече е самостоятелна компания под шапката на Volvo, обявиха, че няма да въвеждат подобно ограничение, тъй като то противоречи на на философията на бранда.

Според президента на Polestar – Томас Ингелат, че понятието „максимална скорост“ трябва да бъде свързвано с автомобилите с двигатели с вътрешно горене, а не с електромоболите. За колите на ток този показател не е важен, тъй като при тях на преден план излизат други приемущества.

„Идеята на Polestar е да се конкурира с Tesla, а евентуалното ограничаване на скоростта ще попречи на тази цел“, коментира Ингелат. Новият бранд само преди дни представи модела си Polestar 2 (на втората снимка), който ще се конкурира с Tesla Model 3. Производството на електромобила ще стартира през 2020 г., като се очаква той да излезе на пазара на цена от 40 000 евро. Под капака на машината има 400 к.с., като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5 секунди. Батерията с капацитет 78 кВт/ч, което позволява пробег с едно зареждане от 500 км.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *