Два от най-големите автомобилни производители в света – Ford и Volkswagen, разкриха подробности за бъдещето си сътрудничество. То ще бъде в областта на системите за автономно движение, електрическите автомобили и разработката на нови модели. Споразумението ще даде достъп на Ford до платформата MEB и ще помогне на VW да разработи нов пикап Amarok.

В рамките на новия алианс, който не предвижда размяна на акции между двете компании, Ford ще разработва електромобилите на платформата MEB. Американците предвиждат през следващите 6 години да продадат на пазарите в Европа над 600 000 коли на ток. Първият масоев електрически модел на марката ще се появи едва през 2023 г.

Стратегията на Ford в Европа предвижда не само преминаване към автомобили с нулеви вредни емисии, но и засилване на позициите св сегментите на кросоувърите и лекотоварните търговски автомобили. Компанията ще се насочи към създаването на пикап със средни размери за пазарите в Европа, Африка, Близкия Изток, Азия и Южна Америка, който ще се продава и под двете марки. Освен това, американците ще помогнат на VW с разработката на голям товарен автомобил, докато германците ще направят за Ford градски ван.

Заедно с разработката на нови модели и производството на електромобили, Volkswagen ще последва Ford и ще инвестира във фирмата Argo AI, която разработва системи за автономно движения. Тя ще трябва да направи за нови алианс безпилотен комплекс от четвърто нива, който ще се използва за организация на доставки и на райдшеринг (автомобили за споделено пътуване).

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *